The Portfolio project

Image

Kompetanse

  • God erfaring med forskjellige Windows versjoner (fra Windows 3.1 til Windows 11). Noe erfaring med andre OS (Linux og Macintosh).
  • Noe erfaring med programmering i forskjellige språk (BASIC, Pascal, C#, Python, Scratch).
  • God kjennskap til forskjellige officeprogrammer (tekstbehandling, regneark, presentasjon).
  • Noe erfaring med bruk av bildebehandlingsprogrammer (Photoshop, lllustrator, Paint Shop Pro, Painter).
  • God kunnskap om forskjellig maskinvare.
  • God forståelse av forskjellige servere og nettverk.
  • God kunnskap om forskjellige tjenester på internett (FTP, HTTP).

Historikk

80-tallet

Min første interesse for datamaskiner ble nok vekket etter at jeg så 'War Games' på kino. Det var ikke så mye plottet i filmen, men visjonen om at her hadde man en maskin som hadde uante muligheter i hvilke oppgaver den kunne løse for vanlige mennesker fra sitt eget hjem. Det tok noen år før vi kom dit, men alle reiser har en start.

Jeg kjøpte min første datamaskin i mai 1984. Det var en Oric-1 48KB (Se kvittering til høyre). Her laget jeg mine første enkle programmer i BASIC og maskinkode.

Blant annet et program som jeg laget for å beregne og optimalisere bassrefleks høytalerkasser. Ved å gi programmet noen få parametere om høytalerelementet og ønsket kassevolum, så tegnet den en graf på skjermen med frekvensresponsen for høytalerkassen. Dette programmet har jeg også senere 'gjenskapt' på en CASIO fx-9700GE grafisk kalkulator under en togreise til Stavanger.

Jeg laget også et tekstbasert eventyrspill som jeg kalte 'Vampyrens hevn', som handlet om en snill vampyr som ville ha hevn over den onde tannlegen som trakk tennene hans, men først måtte han finne dem.

Det ble en liten reise til fortiden når jeg plukket frem det jeg kunne finne for å ta bildet under. 'Harrier Attack!' og 'Oric CAD' brakte frem mange gode minner. 'Oric - Base' som var et databaseprogram begynte jeg å lage et arkiv over tegneseriene mine med, men det var lite brukervennlig så det prosjektet ble etterhvert skrinlagt.

I 1995 begynner jeg på VkI Elektronikk og hadde EDB i 2 timer pr. uke på BBC B maskiner. Jeg ønsket å utvide min datatid siden vi var flere som delte på hver skolemaskin, så jeg kjøpte lillebroren til BBC B, en Acorn Electron med Plus 1 utvidelsesmodulen. I prinsippet gjorde denne utvidelsen Acorn Electron om til en BBC B. Denne modulen ga meg også to porter til å plugge inn programkassetter på. Jeg hadde to kassetter 'ISO Pascal' og 'Viewsheet'. Plus 1 modulen hadde også en printerport og joystickporter.

Under førstegangstjenesten i 1987 hadde jeg et kort kveldskurs i TURBO PASCAL på Tiki 100 maskiner produsert av Tiki Data i Oslo.

90-tallet

I 1993 begynner jeg på Grunnkurs Formgivingsfag. Der hadde vi tilgang til 4 eller 5 maskiner med MS-DOS og 386 prosessor. Disse maskinene hadde en tendens til ikke å fungere, så jeg lærte meg å fikse dem, og der startet min periode med teknisk support som har fortsatt siden.

Når jeg i 1994 begynner på Formgiving Vk I så hadde klassen fått egen maskin, og jeg utnevnte meg selv til ansvarlig for å holde den i gang. Siden systemadministrator for skolen var min tidligere lærer fra elektronikk så fikk jeg tillatelse til fikse eventuelle problemer selv, og jeg ble senere også tiltrodd til å fikse problemer jeg oppdaget på andre maskiner på skolen uten å måtte kontakte ham først. Maskinen kjørte Windows 3.11 og programmer som Deluxe Paint II og Wordperfect. Og et digert beist av en scanner. På denne maskinen gjorde jeg min første digitale fotomanipulasjon (bildet til høyre). Jeg lærte meg også hvordan jeg kunne optimalisere maskinen best mulig for den hardwaren den hadde.

Etter noen år som PC-nomade kjøpte jeg min første PC i 1995. En brukt Compaq 486 med Pentium 66MHz oppgraderingskit og SCSI cd-rom og Soundblaster lydkort med en mikrofon. Denne mikrofonen sammen med at den hadde en brukbar tekst-til-tale programvare ga grunnlag til mye morsom eksperimentering med lyd.

Deretter følger flere år med utprøvinger og testing for å lære om hvordan jeg kunne få det meste ut av en datamaskin. Lesing av tilgjengelige bøker og annen litteratur med tilhørende eksperimentering førte til at jeg lærte meg mye om administrering og feilsøking av datamaskiner.

SHALL WE PLAY A GAME?

Og i 1996 besøkte jeg internett for første gang, og da var det i gang. Følelsene fra 'War Games' var tilbake. Men heldigvis så ble det ingen 'Global Thermonuclear War', men i steden tilgang til masse informasjon om datamaskiner og programmer eller prøveversjoner av programmer eller spill. Utforskningen og utdypningen i datamaskinens verden akselererte og jeg lærte meg til å bli god på å finne relevant informasjon om de fleste temaer. Det var også en del gråsoner og mørke kroker av internett som ble utforsket for å finne rett informasjon.

En av de tingene jeg fant i min roting rundt på internett, var at det fantes programmer der ute som man kunne bruke til å lage sine egne brett til DOOM. Der gikk det mange timer med å finpusse på detaljer for å få alt til å fungere. Jeg utviklet noen teknikker for å gjøre brettene mer dynamiske ved å gjøre det mulig for monstrene til å teleportere inn i brettene på ulike stadier gjennom brettet. Jeg brukte også lyssetting på forskjellige måter for å gjøre stemningen tilpasset til handlingen. Det ble noen ganske kompliserte brett etterhvert.

Etter noen år med utforskning av masse programmer og diverse eksperimenter i alle retninger, så begynte jeg i 1998 å undervise i grunnleggende office-programmer og tegning/bildebehandling og annen bruk rettet mot formgivingfag.

Ved siden av å undervise så utførte jeg også en del brukerstøtte for ansatte ved skolen. Jeg hadde også en del oppgaver med skolens nettverk og maskinvare, som f.eks. oppdatering, reparasjon og vedlikehold. På slutten av skoleåret 99/00 så sluttet daværende systemadministrator i stillingen så jeg måtte midlertidig steppe inn som systemadministrator ut skoleåret.

Jeg gjorde også noen designoppdrag for skolen mens jeg var ansatt der, som brosjyrer, plakater, messepresentasjoner og en av skolens tidligste hjemmesider.

2000-tallet

Etter perioden som ansatt i skoleverket har jeg stort sett holdt på med videre utdypning i diverse områder innen datateknologi som f.eks. drift av servere og nettverk, webdesign, design av menyer til DVD-er og bygging av PC-er.

Jeg bygde min første PC i 2001, og har siden satt sammen flere datamaskiner for meg selv og andre. Men jeg har også vært flink til å gjenbruke gammelt utstyr og bruke det til forskjellig oppgaver som f.eks NAS eller diverse servere. For øyeblikket så bruker jeg to tidligere tynnklienter til en privat webserver og en spillserver til pilkespillet Propilkki 2.

Mens jeg var på arbeidsmarkedstiltak hos Eskoleia (2008-2010), så opparbeidet jeg også en del erfaring innen vedlikehold og drift av nettverk. Jeg utførte også en del reparasjoner/vedlikehold av datamaskiner, testing av programvare og gjennoppretting av data fra harddisker, og annet forefallende arbeid.

Siden 2006 har jeg også eksperimentert med å bygge opp en mediasenter-PC. Jeg har en dedikert maskin for avspilling av musikk, video, DVD, Bluray og live digital-TV, som jeg bygget i 2010. Alt styres med en fjernkontroll via et grafisk grensesnitt på TV-en. Det grafiske grensesnitt er bygget opp av XML-filer slik at endringer enkelt kan gjøres ved å redigere disse. Noe jeg selvfølgelig også har fiklet litt med for å tilpasse det til mitt eget behov. Den har også muligheter til å strømme innhold til mobile enheter via mitt hjemmenettverk eller via internett hvis jeg ønsker det.